Adéu als col·legis oficials de Telecomunicacions

Catalunya es quedarà sense col·legis professionals de telecomunicacions si ningú hi posa remei, arran de la sentència del Tribunal Constitucional per la qual s’anul·lava la disposició transitòria cinquena de la Llei 7/2006 d’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, que regulava el procés de segregació els col·legis d’àmbit estatal… sentència que afecta tots els col·lectius que han estat creats seguint el mateix procediment (potser fins i tot el col·legi de recent creació de nutricionistes dietistes de Catalunya).

En alguns casos els col·legis s’estan reconvertint en associacions com és el cas del col·legi d’enginyers de telecomunicacions, actualment Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació Telecos.Cat i ara li tocaria també al col·legi d’enginyers tècnics de telecomunicacions COETTC reconvertir-se en associació, fusionar-se amb l’anterior, o desaparèixer directament.

Les telecomunicacions neixen amb la invenció del telègraf, el 1794, el qual es va deixar d’utilitzar fa molt pocs anys gràcies a l’ús massiu d’internet. Ja no queden telegrafistes, és un ofici oblidat i en el qual ningú lluita pels seus interessos, però en canvi ¿quin tipus de societat del futur estem construint si perdem tota mena d’ens representatiu dels enginyers i tècnics de telecomunicacions?, aquest és un sector molt nou i en permanent canvi i evolució, només els últims anys es va començar a legislar sobre molts temes que són de la seva competència, a més la CMT, va desaparèixer recentment, sumida en un ens regulador general i multisectorial, la CNMC.

En aquest tema com en molts altres ens hi juguem molt, qui recorda els debats sobre el desplegament del cable fa uns anys, i la conveniència de tenir un operador català, com Euskatel. Aquesta setmana Vodafone compro ONO, que a  la seva vegada va comprar ALPÍ, que al seu torn una vegada va ser majoritàriament de capital públic de la Generalitat. No han passat més de deu anys en aquest procés.

Potser els col·legis oficials no són la panacea i la solució a molts dels problemes actuals perquè els seus plantejaments estan antiquats i no poden donar la millor resposta a la societat i serveis moderns als seus col·legiats, però la pregunta és: ¿Què tindrem a canvi?.

Mapa de fibra òptica a Catalunya

Mapa de la fibra òptica a Catalunya

Potser t’interessarà també

Adéu a la CMT, hola a la CNMC i la CMTDATA

Les telecomunicacions com a motor de competitivitat i avanç #MWC

Claus de l’11a Diada de les Telecomunicacions

Dividend digital o com canviar el senyal TDT al nostre TV

Temes , ,