Panamà (2): Les boniques illes del Carib

Panamà és un país petit, però amb molts contrastos. És, com si diguéssim, un país amb yin i yang. En el costat del Pacífic tenim Panamà City i els aclaparadors gratacels, però n’hi ha prou de recórrer els 80 quilòmetres que separen la gran ciutat del Carib, a l’altre costat del país, per trobar-se amb un paisatge absolutament diferent. Som a Kuna Yala, el territori dels indis kuna, que han aconseguit preservar la seva cultura a través dels segles. Viuen a la costa i en les prop de 400 petites illes que s’escampen per un mar tranquil, amb sorra blanca, coral, palmeres i unes aigües d’un increïble color blau turquesa.
Les illes de Kuna Yala són un paradís a l’abast, amb un paisatge de somni i gent encantadora. En algunes de les illes hi viuen famílies kuna que venen menjar, begudes fresques i artesania.
 
Però si prefereixes una illa deserta també n’hi ha, i moltes. De les 400 illes que es troben fins a la frontera amb Colòmbia, només unes 40 estan habitades, i només en 10 d’elles hi ha unes poques cabanyes per als turistes. En qualsevol cas, és un luxe navegar per aquí, sempre a la recerca de l’illa perfecta.
 
 
El més bo és que més enllà de qualsevol illa hi ha sempre una altra illa, tan o més bella que l’anterior. Són totes planes, petites i del mateix format: coral, sorra, palmeres i aigua clara, encara que de tant en tant n’hi ha una que se singularitza: com l’illa acabada de crear en què destaca una única palmera. Els kuna l’han batejat com l’Illa Viagra. ¿Per què deu ser?