L’Alaska d”Into the Wild’

Des de la finestra de la meva habitació, en un Bed & Breakfast de Trapper Creek, Alaska, es veu un extens camp nevat i, al fons, dominant el paisatge, els 6.194 metres del McKinley, la muntanya més alta d’Amèrica del Nord, que a l’alba es tenyeix d’un rosa místic.
Al voltant de la gran muntanya s’estén un impressionant conjunt de cims, glaceres, valls, cascades, rius, rierols, llacs i llocs meravellosos que formen part dels 5.430 quilòmetres quadrats del Parc Nacional de Denali, on es pot disfrutar de la Naturalesa en majúscules. Wilderness, en diuen els nord-americans.
L’atracció de la Wilderness sempre ha existit, però s’ha accentuat els últims anys. Són molts els joves que van a Alaska, l’Última Frontera, com si anessin a la Terra Promesa. Vénen per fondre’s amb la Naturalesa, per deixar enrere el mal rotllo de la civilització. El millor exemple d’aquesta idealització del món salvatge és Chris McCandless, el jove protagonista d’Into the Wild, excel·lent llibre de John Krakauer portat al cine per Sean Penn. Va cremar els seus diners, va canviar el seu nom pel d’Alex Supertramp i el 1992 se’n va anar a Alaska per viure “into the wild“. Anava mal preparat i amb pocs aliments, de manera que va resistir poc més de cent dies abans de morir de gana als peus del McKinley, un cim atractiu a qualsevol hora del dia.
En llocs remots d’Alaska em trobo aquests dies amb joves de mirada perduda que aspiren a ser un amb la Naturalesa. Solen portar a la motxilla un llibre de Jack London que deixen sobre la taula del bar com si fos un manifest. Se’ls nota espantats davant la duresa de l’hivern alaskià, però no per això pensen renunciar a la wilderness. Un d’ells, no obstant, em va confessar en un bar de Talkeetna, el poble que va inspirar la sèrie Doctor en Alaska, que, vista la dimensió del fred, pensava tornar a casa com més aviat millor. “Però ho tornaré a intentar l’estiu que ve”, va explicar, desafiador, deixant clar que mai és fàcil treure’s del cap l’última frontera, l’oportunitat d’iniciar una nova vida a la wilderness d’Alaska.