Retorn a Kreuzberg

Quan als anys 80 vaig estar al barri berlinès de Kreuzberg, visitant un amic que no acabava de decidir-se entre fer-se punkie o hippy, me’n vaig emportar una bona impressió. Allà, en convivència amb una forta immigració turca, semblava concentrar-se l’escena alternativa de Berlín. Passaven coses a Kreuzberg, un món a part que no tenia res a veure amb la burgesia del centre. Hi havia okupes, artistes, músics, teatrets, traficants i gent sospitosa en general. Les coses han canviat. Ara hi ha una part de Kreuzberg, a prop de l’antic aeroport de Tempelhof, que ha temperat les seves ànsies alternatives.
Es viu bé a Kreuzberg, on l’actor Daniel Brühl, per cert, té un bar que es diu Raval, on fan tapes a la barcelonina, i on segueix havent-hi artistes alternatius. Si un s’esforça, a més, pot trobar, especialment a Oranienstrasse, els bars de sabor oriental, els döner kebabs i les pintades d’abans, com la del cosmonauta, famosa en altres temps.
Diuen que molts artistes s’han traslladat de Kreuzberg a Neukölln per fugir dels lloguers alts i de la invasió turística, però si un s’hi esforça a Kreuzberg pot trobar l’ambient d’abans. Per cert, el meu amic ja no hi viu. Ha aparcat el punk i el hippisme, ha format una família i podríem dir que s’ha convertit en burgès. Ara viu a Frankfurt.