Malta (i 4): La creu de Malta

En el moment de partir de Malta queden a la memòria molts aspectes d’aquesta illa que ve a ser com un portaavions ancorat al mig de Mediterrani. Per exemple: l’omnipresència de la creu de Malta, el símbol de vuit puntes que els cavallers van repartir per tot arreu:
 
 
Trobes la creu a tot arreu, des de les esglésies importants als pobles més remots. O a les banderes que els maltesos, orgullosos, exhibeixen dalt de pals altíssims quan la festa ho reclama. O a la proa de les embarcacions pesqueres, com si la creu els hagués de protegir dels embats del mar.
 
 
 
Sorprenen també les moltes esglésies, fins al punt que un sospita que fins i tot n’hi ha més que habitants. I els símbols religiosos que un creia caducs i que aquí encara es mostren al carrer.
 
 
I, més enllà de les nombroses fortaleses, es conserven en la meva memòria els murs desgastats de les velles cases de La Valetta, uns murs que representen millor que res el pas d’una història que a Malta adquireix una densitat única.
 
 
I aquí està Malta, enmig del Mediterrani, recordant el vell enfrontament entre cristians i turcs, de diversos segles enrere, i recordant que aquest mar meravellós segueix sent un lloc de pas i un lloc de gran pòsit històric, malgrat la trivialització del turisme.