“Amor i fe” a la presó holandesa

Les cases dels funcionaris de Veenhuizen, que s’aixequen entre els camps verds i la presó rigorosament vigilada, són de dues o tres plantes, segons el nivell de vida del funcionari, i ostenten a la façana unes paraules que són proclames morals. Aquí van alguns exemples: “Amor i Fe”, “El treball és vida”, “Resar i treballar”, “Passió per la vida”, “Humanitat”.
IMG_3014
Aquestes moralines són, en el fons, una herència de l’esperit filantròpic que va portar a mitjans del XIX a la fundació de Veenhuizen. Amb el pas dels anys, aquell esperit ha quedat oblidat i Veenhuizen és el que és: un poble presó on fins al 1984 estava prohibit entrar si no tenies alguna relació amb la presó. Queden, no obstant, els cartells que parlen de redempció i de reenganxar-se a la vida.
IMG_2866
A Holanda hi ha actualment 16.000 presos, dels quals un 8% són dones. A Veenhuizen n’hi ha uns set-cents, alguns dels quals abandonen de dia la seva reclusió per netejar els jardins del poble. Ahir, per cert, hi havia una brigada a casa. Bona gent, tenint en compte els seus somriures, però quan van treure una serra mecànica de les de Matança de Texas per podar algunes branques no vaig poder evitar sentir un calfred.