Fuga del poble presó de Veenhuizen

S’ha acabat. Per fi he aconseguit fugar-me del poble presó de Veenhuizen. Després de passar tot el mes de juliol en aquest original poble holandès, entre canals, aiguamolls, bicicletes i mòduls carceraris, me’n vaig al sud, a passar calor a casa meva. La veritat és que, un cop vist, a Veenhuizen s’hi viu molt bé. ¡I fresquet! Però al final he fet com els germans Dalton, he demanat el compte i he marxat.

IMG_3341

Em pregunten els amics si surto amb la condicional. La veritat és que no ho sé. Vaig preferir no preguntar-ho. Encara que, ben pensat, no m’importaria tornar a Veenhuizen, i en concret a De Pastorie, la casa del 1908 on he estat vivint. Era agradable escriure allà: les hores eren netes i el silenci gairebé de missa. Intueixo que aquesta Residència d’Escriptors, hàbilment comandada per Mariët de Meester, està destinada a l’èxit.

IMG_3357 Cert que això de tenir la presó a un pas, i que els presos netegin el teu jardí, pot ser en principi negatiu, però ara fins i tot ho trobo a faltar. M’agradava, en les meves passejades en bicicleta, trobar-me de tant en tant amb les reixes que separaven un món a part. Encara que, si he de ser sincer (i no veig perquè no hauria de ser-ho), diré que preferia dirigir-me a la cerveseria Maalust. Una gran cervesa en un ambient molt apropiat. Amb els Dalton a la cantonada assenyalant el camí de la fuga.