La llarga ombra de Gengis Kan

L’aeroport internacional de Mongòlia porta el nom de Gengis Kan, el guerrer i conquistador que al segle XIII va unificar les tribus nòmades del centre de l’Àsia per fundar l’Imperi Mongol, que s’estenia del Pacífic a Europa i de Sibèria a l’Índia. Gengis Kan apareix, doncs, a penes arribo a Mongòlia. És només un aperitiu, ja que la seva presència es repeteix per tot el país. Hi ha carrers, places, hotels i bars que porten el seu nom, llueix bigoti en els bitllets de tugriks i és també una marca de cervesa, vodka i tabac. Gengis Kan és a tot arreu a Mongòlia, però on més brilla és en la gran estàtua eqüestre -la més gran del món, de 40 metres d’altura- que s’aixeca a Tsonjin Boldog, a uns 60 quilòmetres d’Ulan Bator.
IMG_5193
Des de la dissolució de la Unió Soviètica, el 1991, Mongòlia s’ha esforçat per buscar una identitat que ha trobat un aglutinador en Gengis Kan. La seva figura queda una mica lluny en el temps, però els mongols no es cansen d’homenatjar-lo, bevent la cervesa o el vodka que porten el seu nom. ¡Tot sigui pel gran conquistador! Al centre d’Ulan Bator, un impressionant Gengis Kan assegut presideix la façana remodelada del Parlament. I a la seva ombra van els mongols per fer-se fotos de record, amb unes quantes condecoracions al pit que els avalen.
IMG_3906
Gengis Kan ho presideix tot a Mongòlia. A la gran estàtua eqüestre del conquistador, per cert, un ascensor permet pujar fins a dalt de tot i entrar a la boca del cavall. És una sensació estranya, però els mongols insisteixen que els cavalls, omnipresents a l’estepa, són l’altre gran símbol del país. És com a mínim una experiència curiosa… sempre que al cavall no li agafi per renillar.