Monestirs tibetans a Mongòlia

Mongòlia és, juntament amb Bhutan, l’únic país independent on la religió majoritària és el budisme tibetà. Va ser al segle XVI quan el budisme va arribar des del Tibet, i s’ha mantingut fins avui, amb el parèntesi de l’època comunista, en què la religió estava prohibida. Ara, no obstant, els monestirs experimenten un auge, com pot comprovar-se en el de Gandan, a Ulan Bator. Compta amb un Buda de 26,5 metres d’alçada, però els sembla poc i en construiran un de 52. Un altre monestir important és el d’Erdene Zuu, situat a l’interior d’un recinte emmurallat de Kharkhorin, al costat de les ruïnes de l’antiga capital. Comptava amb més de mil monjos al segle XIX, però ara només n’hi ha quaranta. De totes maneres, segueix impressionant pels seus nombrosos budes, màscares i frescos; i per les muralles coronades d’estupes.
IMG_4597
Un altre monestir que val la pena visitar és el de Tuvkhun, un dels més antics de Mongòlia. El va construir el 1653, al capdamunt d’una muntanya de 2.700 metres d’altura, Zanabazar, el primer líder espiritual del país. Arribar-hi requereix esforç, però les vistes que es disfruten des d’allà, així com l’ambient de meditació i les roques que infonen energia, compensen de sobres.
IMG_4914
Un monestir més discret, situat en un lloc encantador, és el d’Uvgun, a les muntanyes Khugnu Khaan. Una de les monges que hi viuen, anomenada amb un nom que traduït significa Flor d’Or, va estudiar marxisme leninisme i va ser bibliotecària de l’Escola de l’Exèrcit. El 1992, no obstant, va aparcar el seu passat per dedicar-se amb la seva mare a la restauració d’aquest monestir en què el seu besavi va ser lama. “La meva vida ha canviat molt”, murmura. “M’agrada molt més el que faig ara”. Escoltant-la, es diria que els últims anys de la història de Mongòlia es resumeixen en ella.