Cap a Massai Mara

De Nairobi a la reserva de Massai Mara hi ha 270 quilòmetres. Si fóssim a Europa podríem calcular unes tres hores. Però som a l’Àfrica, i la diferència és important. D’entrada s’hi ha de sumar l’embús de Nairobi; i també s’ha de tenir en compte que una carretera africana sempre té les seves sorpreses. Trams sense asfaltar, per exemple, obres caòtiques o gent caminant pel voral, sovint amb un fardell al cap. Supongo que per tot plegat hi ha cartells enormes que et demanen paciència. Com aquest que indica: “Creu-me, arribaràs. ¡No corris!”.
IMG_5363
Quan arribem a la vall del Rift, que s’obre com un món perdut després d’un fort descens, el paisatge canvia de sobte. Apareixen la sabana, els remolins de pols, les acàcies d’ombra i els grans horitzons. En resum, l’Àfrica que esperàvem. Si obres la finestreta, sents l’olor d’una barreja dolça que podria resumir-se en la suma de combustible mal cremat i fruita podrida. Al cap de quatre hores arribem a Narok, la ciutat més gran dels massais, pur contrasentit. Poc després arriba la desviació a Massai Mara, una pista en mal estat que se suposa que forma part de l’ambientació.
IMG_5392
Una hora després ens trobem amb els grans ramats dels massais, i amb gaseles, zebres, girafes. Per fi som a l’Àfrica que hem vingut a veure, en aquesta Àfrica que, segons Alberto Moravia, et trasllada a la prehistòria. Comença l’aventura, o almenys el millor succedani d’aventura que es coneix.