L’altra dimensió de la fauna africana

A l’Àfrica els animals viuen en una altra dimensió. Quan et trobes una manada d’elefants a Massai Mara t’adones que els animals europeus no tenen res a veure amb els africans. Pesen al néixer uns 120 quilos (no està malament per començar), en l’edat adulta mengen fins a 200 quilos per dia i poden arribar a pesar 10.000 quilos. És, en resum, un mamífer de pes. I, no obstant, quan me’ls trobo a l’Àfrica el que m’inspiren és tendresa. Ja sé que hi ha elefants agressius que han bolcat 4×4 i matat persones, però el seu caminar lent i la seva manera pausada de menjar l’herba fan que em semblin uns animals entranyables.
IMG_5863
És clar que les coses es veuen d’una altra manera quan estàs en un 4×4, amb el motor en marxa i preparat per tocar el dos al més mínim símptoma de perill. A Amboseli, un altre parc de Kenya, i a Chobe (Botswana) vaig arribar a veure manades de 200 elefants, de manera que la sensació d’estar en una altra dimensió va augmentar uns quants graus. També m’inspiren tendresa les girafes, o les massa zebres que els turistes fotografien sense parar.
IMG_6165
¿Com és possible que una girafa pugui fer gairebé sis metres d’altura i pesar 750 quilos? No sembla sostenible, per utilitzar una paraula de moda. Però allà estan, caminant tranquil·lament al costat del 4×4 o ajupint-se per menjar les branques altes de les acàcies. ¿I les zebres? Bé, en aquest cas la mida no és el que importa, si no el nombre. Van sempre en grans manades, igual que els nyus, com si les regalessin en un Tot a Cent, amb el seu vestit de ratlles i el temor a flor de pell, prestes a fugir corrent al més mínim soroll. No, tampoc crec que ni les girafes ni les manades de zebres siguin sostenibles, però allà les tenim. L’Àfrica dóna per a això i molt més. Una altra dimensió.