Moto en suahili és “piki piki”

M’agrada el suahili. És un idioma senzill en què cada dia que passa aprens una paraula nova. Les més fàcils són “simba” (lleó), “tembo” (elefant), “safari” (viatge), “hatari” (perill) i “hakuna matata” (No problem). Avui, a la pista que va de Massai Mara a Isebània, a la frontera amb Tanzània, he après que moto és “piki piki“. Ens n’hem trobat moltes al camí, i la majoria carregades fins més enllà de l’imaginable.
IMG_6262
A part de les motos, a les pistes africanes, d’un color vermell que fa que semblin una gran cicatriu, trobes moltíssima gent que camina amb fardells d’equilibri precari al cap. I sorprèn de tant en tant l’aparició d’una casa de fusta mal construïda que ostenta el nom d’hotel. No es tallen a l’hora de batejar-los: he vist un Hilton, un Sheraton, un Intercontinental, un Best Zone.
IMG_6267
Abans es podia travessar de Massai Mara al Serengeti per les pistes de la sabana, però ara s’ha de fer una gran volta per travessar la frontera per Isebània, gairebé a l’altura del llac Victòria. És un trajecte llarg i incòmode: tres hores de tombs fins que, a prop de la frontera, reapareix l’asfalt. El pas a Tanzània és senzill i ràpid, sempre que afluixis els 50 dòlars del visat. Queden encara un parell d’hores fins a arribar a Musomba, a la riba del Victòria. Per cert, a Musomba vaig aprendre una altra divertida paraula suahili: les rotondes de carretera es diuen “kipilefti“, per allò de “keep to the left“. Gran idioma el suahili.