La immensitat de la sabana del Serengeti

El Serengeti és un parc enorme de 13.000 quilòmetres quadrats, més gran que la província de Lleida. Es troba a Tanzània, però com que la fauna salvatge no hi entén de fronteres, hi pots veure els mateixos nyus i zebres que corren per Massai Mara, a la veïna Kenya. Quan arriba l’estació seca, travessen el riu, canvien de país i s’estableixen aquí, sense problemes de passaport. A l’entrada del parc, a la Ndabaka Gate, et rep el crani d’un búfal, amb les banyes intactes i la pell a tires. És com un avís que aquí la naturalesa va de debò.
IMG_6482
El que té de bo el Serengeti és la sabana, una plana sense fi puntejada per acàcies d’ombra formant para-sol. És l’avantatge del parc, però a vegades també pot ser l’inconvenient, ja que enmig de la immensitat no és fàcil veure-hi algun dels cinc grans. Amb els elefants i les girafes no hi ha problema, perquè  destaquen per la seva mida, però quan un lleó o un lleopard s’ajupen a l’herba, no hi ha qui els detecti. Amb els nyus és molt més fàcil. Es calcula que n’hi ha més d’un milió al Serengeti i els veus sovint en manades, espantats i a punt d’engegar a córrer a la més mínima ocasió.
IMG_6546
Als nyus els segueixen, en quantitat, les gaseles i les zebres. Se’ls veu córrer feliços per la sabana, fins que apareix la sospita d’un lleó o d’un lleopard. Llavors arriba el pànic i comença una carrera esbojarrada que aixeca núvols de pols i esgarips de terror. Al vespre, mentre beus un gintònic a la vora de la foguera del Pumzika Safari Camp, el rugit d’un lleó massa pròxim et confirma que tot el que has vist et deixa un inequívoc sabor d’Àfrica.