Olduvai Gorge, la Zona Zero de la humanitat

Emociona arribar al congost d’Olduvai, situat a l’est del Serengeti, a Tanzània. No es pot dir que sigui un lloc espectacular, però m’emociona saber que estic en un lloc clau pel que fa a jaciments prehistòrics, a la Zona Zero de la humanitat. La capa més antiga del jaciment es remunta a 1,9 milions d’anys i va ser aquí on el matrimoni Leakey va excavar durant quaranta anys buscant els homínids més antics. El 1931, Louis Leakey va veure a Berlín un fòssil d’aquest congost africà i se li va acudir que allà podia estar l’origen de la humanitat. La troballa d’un esquelet d’1,75 milions d’anys va alterar la idea que es tenia de l’evolució humana.
IMG_6961
El congost fa 55 quilòmetres de llarg en els quals se superposen estrats d’èpoques molt diferents. Només et deixen contemplar-lo des d’un mirador situat a la part alta, i d’aquesta manera la imaginació ha de treballar per fer-se una idea del que és Olduvai. Tot i així, la visita val la pena. Ser-hi és com estar fent un cop d’ull al bressol de la humanitat.
IMG_6964
El més curiós d’Olduvai és que, al museu adjacent, a més de restes, empremtes i maquetes interessants, hi exposen la bicicleta d’un antropòleg japonès, Yoshiharu Sekino, que entre 1993 i 2004 va donar la volta al món passant per Olduvai. Les restes dels homínids més antics són tot un contrast amb la modernitat de la bicicleta exposada.