La bellíssima Creta d’El Greco

Recordo que, en un viatge per Creta l’any 2006, vaig anar a parar, sense proposar-m’ho, al poble de Fodele, que s’enorgulleix de ser el bressol d’El Greco. Bé, hi ha qui diu que en realitat va néixer a Candia (l’actual Heraclion), però és millor no dir-ho als habitants de Fodele, orgullosos del petit museu dedicat a l’artista. En qualsevol cas, el pintor va marxar de Creta als 26 anys, va viure deu anys a Itàlia (a Venècia i a Roma) i el 1577, als 36 anys, es va establir a Toledo, on va residir la resta de la seva vida. La bellesa de Creta, no obstant, el va marcar per sempre.
IMG_6513
Donat que El Greco va morir a Toledo fa quatre-cents anys, el 1614, estic segur que en aquest 2014 tindrem bones dosis d’aquest artista del Renaixement. És el que tenen els aniversaris rodons, que serveixen per omplir moltes pàgines de diaris i moltes hores de televisió. L’art d’El Greco s’associa amb Toledo, però resulta interessant submergir-se a la Creta que va veure créixer el pintor. Allà, a partir de les icones representatives de l’església ortodoxa, i de l’encegadora llum mediterrània, un es fa a la idea d’on van sorgir les figures i els colors d’El Greco.
IMG_6507
Més que el museu, amb reproduccions de quadros de l’artista, em va agradar a Fodele l’església de Tots Sants que hi ha al davant. És del segle X i està emmarcada en una vall de fertilitat garantida. El petit riu, les oliveres, els tarongers, els garrofers. donen a Fodele un inequívoc sabor mediterrani, en una illa bellíssima, la de Creta, en què mar i muntanya són sempre presents.