Matala Beach, una platja amb ressons hippies

Matala Beach va ser, als anys seixanta i setanta, una platja idolatrada pels hippies, un lloc que es va guanyar per mèrits propis, com Eivissa i Formentera, el dret a figurar al mapa alternatiu d’Europa. Van ser molts els hippies que es van dirigir a Creta només per anar a Matala Beach, una platja envoltada de coves que als segles I i II van ser utilitzades com a tombes. Els hippies hi vivien i disfrutaven banyant-se despullats en unes aigües que, segons la mitologia, havien acollit el mateix Zeus.
IMG_6481Quan Zeus, disfressat de toro blanc, va raptar la princesa Europa en algun lloc de Fenícia, va arribar a Creta per aquesta platja. Allà es va transformar en una àguila i se la va emportar a les muntanyes, on van fer l’amor. El nom d’Europa, per tant, està lligat d’alguna manera amb Matala Beach. La història recent, no obstant, ens parla dels hippies que hi van viure. Els militars i l’església van acabar expulsant-los, però encara queda alguna pintada que recorda que aquella platja va ser un paradís alternatiu.
IMG_6472La cantant canadenca Joni Mitchell figura entre els famosos que van anar a Matala els anys de pelegrinatge hippy. Ens va deixar una cançó com a record, Carey. És del 1971 i diu entre altres coses: “La nit és una cúpula estrellada i estan tocant aquest rock and roll punyent sota la lluna de Matala.”.