Zorba va ser aquí

Una de les platges més belles de Creta és la que apareix a la pel·lícula Zorba el Grec (1964), de Michel Cacoyannis. Es troba a prop de La Canea, una bonica ciutat de rastre venecià, i es diu oficialment platja de Stavros, però des que als anys seixanta s’hi va filmar la pel·lícula, tothom la coneix com la platja de Zorba. L’aigua és cristal·lina, la sorra daurada i el cercle que dibuixa gairebé perfecte. Al fons es poden veure les muntanyes en què Zorba buscava fer-se ric per mitjà d’una mina.
IMG_6534Zorba és un personatge únic: aventurer, vitalista, excessiu, hedonista, vibrant. El novel·lista cretenc Nikos Kazantzakis (1883-1957) el va crear partint d’un personatge real, Giorgos Zorbas, a qui va conèixer durant un pelegrinatge al Mont Athos. “Zorbas em va ensenyar a estimar la vida i a no témer la mort”, va escriure. I quan li van preguntar quins personatges l’havien influït, va citar Homer, Bergson, Nietzsche i Zorbas. El personatge, interpretat per Anthony Quinn, és tan encantador que a la platja hi ha avui un restaurant que el recorda.
IMG_6535Va ser en aquesta platja on Anthony Quinn va ballar el seu famós sirtaki. Uns dies abans del rodatge s’havia lesionat el turmell i no podia ser fidel al ball tradicional. El que va fer va ser improvisar un ball tranquil, mediterrani, que amb el temps ha quedat com si fos el més autèntic dels sirtakis. Són, en fi, les coses del cine.