Bhutan, la felicitat a 250 dòlars per dia

El vol de Kàtmandu a Atur, l’aeroport internacional de Bhutan, és un bon pròleg per introduir-se en la geografia de Bhutan, un regne ocult entre els alts cims de l’Himàlaia. Michel Peissel va escriure el 1971 un llibre titulat Bhutan secret, i cal admetre que aquest petit país, poblat només per 600.000 persones, segueix tenint molt de misteri. El seu nom en bhutanès és Druk Yul, que significa “la terra del tro del drac”, i l’única companyia aèria que vola fins allà, amb un descens final vertiginós, gairebé vorejant les muntanyes, és Druk Air, els avions de la qual exhibeixen un drac a la cua.
IMG_8056La terminal d’Atur, on domina la fusta pintada i un gran retrat dels Reis de Bhutan, és petita, i els tràmits senzills, sempre que vagis proveït d’un dels visats més cars del món: 250 dòlars per dia (inclou allotjament, àpats i cotxe amb guia). A Bhutan queda clar, en qualsevol cas, que no volen turisme barat. Un anunci que recorda que està prohibit fumar en tot el país (la venda de tabac es castiga amb presó) i l’aposta del Govern per la Felicitat Nacional Bruta avisen que estem en un país budista diferent de qualsevol altre.
IMG_9022Una vegada fora de l’aeroport, sorprèn l’escassetat de gent i de cotxes, sobretot si ho comparem amb el superpoblat Kàtmandu, i el silenci gairebé absolut. A Bhutan tot flueix suaument entre muntanyes i rius cabalosos, o almenys aquesta és la impressió que fa d’entrada, per unes carreteres on la velocitat màxima és de 50 quilòmetres per hora i on estan prohibides les grans tanques publicitàries. Als flancs de la muntanya, les nombroses banderoles budistes desplegades al vent semblen cridar en veu baixa: “¡Benvinguts a Bhutan!”.