El port venecià de La Canea

Hi ha poques coses tan agradables com contemplar un capvespre des del port cretenc de La Canea. Bé, escric cretenc però també podria escriure venecià, perquè després de la Quarta Croada, al segle XIII, els venecians van dominar l’illa, que va ser ocupada posteriorment per genovesos i turcs. La llarga presència turca també ha deixat empremta a La Canea, però quan et trobes a l’acollidor port, que data del segle XV, tot sembla respirar un aire clàssic que connecta millor amb l’esperit venecià.
Passejar pels carrers empedrats del port de La Canea, sobretot fora de temporada, quan el turisme de masses ha desaparegut de l’illa, és una experiència molt agradable. Sobretot si et perds entre les cases nobles o et pares a sopar en un antic hamam reconvertit en restaurant. Aquesta és una de les gràcies de Creta, que dins d’aquesta illa de mar i muntanya s’hi amaguen molts mons que han heretat alguna cosa de les diferents civilitzacions que l’han poblat. Els passos, no obstant, sempre acaben dirigint-se al port en què el temps sembla haver-se aturat.
La Canea és un bon lloc per dir adéu a Creta. La catedral, la mesquita, la sinagoga… Malgrat que la ciutat ha crescut molt, potser massa, al barri antic tot suma en nom d’una bellesa que sobreviu en la memòria.