Les belles muntanyes de Creta

El que m’agrada de Creta és que és una illa de mar i muntanya. A diferència de les altres illes gregues, a Creta hi ha cims de més de dos mil metres, com el Mont Ida, de 2.460. Si hi afegim els més de mil quilòmetres de costa, l’oferta és immillorable. En un cotxe llogat pots passar d’un costat a l’altre de l’illa sense problemes, encara que si ho prefereixes pots perdre’t per les meravelloses Muntanyes Blanques.
IMG_6539
La muntanya, a Creta, sempre és atractiva. Ho és aventurar-se pel torrent de Samaria o pels voltants del Mont Ida, on l’escriptor britànic Patrick Leigh Fermor va protagonitzar una gesta durant la Segona Guerra Mundial. El 1944 es va llançar en paracaigudes sobre la Creta ocupada pels alemanys, va entrar en contacte amb la guerrilla i va formar un comando que va aconseguir segrestar a prop de Cnossos el general alemany Heinrich Kreipe. Va seguir després una agosarada fuga a través de les muntanyes fins a aconseguir arribar a l’altre costat de l’illa, on van embarcar cap a Egipte.
IMG_6551La proesa del britànic té el seu moment més emotiu quan el general va començar a recitar en llatí, a prop de la cova on diuen que va créixer Zeus, una oda d’Horaci, i Leigh Fermor la va acabar en el mateix idioma. Eren altres temps, uns anys en què tant els generals com els espies coneixien a fons la cultura clàssica.