La ‘fal·licitat’, “made in Bhutan”

Cada dia que passa penso a veure si tindran raó els habitants de Bhutan quan diuen que ells tenen el copyright de la felicitat. Quan passeges per la vall de Punakha, entre camps d’arròs, temples, monestirs i gent que somriu, t’envaeix la sensació que aquí són feliços. Potser perquè no van tenir televisió fins al 1999, o per allò de la Felicitat Nacional Bruta. De tant en tant, et sorprèn descobrir una casa amb un gran fal·lus dibuixat a la façana. Ho fan, diuen, perquè porta bona sort. Potser és que, en lloc de la felicitat, el que compta és la “fal·licitat”.

IMG_8478Perdre’s pel petit mercat de Punakha és agradable, encara que el que més abunda per allà és l’arròs i les verdures, sobretot el bitxo, que és la base de la cuina de Bhutan. El plat estrella són els bitxos amb formatge, per sortir llançant foc per la boca, com els dracs que inspiren aquest país.

IMG_8450Al mercat també pots trobar parades amb objectes budistes, un altre dels temes centrals del país. Banderoles amb mantres, campanetes, trompetes, encens i tot el que faci falta per aconseguir una felicitat made in Bhutan que té intrigat tothom. Per conèixer el secret no hi ha cap altra opció: has de viatjar a aquest petit país perdut a les muntanyes de l’Himàlaia que sembla tenir el secret de la felicitat. O potser és de la fal·licitat.